Sjögren Sendromu


Sjögren Sendromu


Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu, vücudun bağışıklık sisteminin ekzokrin olarak adlandırılan bazı salgı bezlerine saldırması sonucu ortaya çıkan bir otoimmün bozukluktur. Etkilenenlerin yüzde 90’ı kadınlardır. İki tipi bulunmaktadır.
Primer Sjögren sendromu; başka bir hastalık olmaksızın hastalığın kendi kendine ortaya çıktığı durumlarda kullanılan terimdir. Sjögren sendromu hastalarının yaklaşık yarısı birincil -primer Sjögren’dir.
Sekonder Sjögren sendromu tanımı, skleroderma, lupus veya romatoid artrit gibi diğer otoimmün bozukluklarla birlikte hastalık ortaya çıktığında kullanılır.
Sjögren sendromunun bulguları hafiften şiddetliye değişebilir. Sjögren sendromunun en yaygın iki belirtisi ağız ve göz kuruluğudur.
Konuşma, çiğneme veya yutma ile ilgili sorunlara yol açabilen ağız kuruluğu,
Batma veya yanma hissi olabilen kuru gözler,
Kuru, soyulmuş dudaklar,
Dilde ağrı veya çatlama,
Cildin kuruluğu,
Vajinal kuruluk,
Tat alma veya koku alma yeteneğindeki azalma,
Yorgunluk ve eklem ağrısı,
Sindirim sorunları bulguların en sık görülenleri olarak sıralanabilir.

Sjögren sendromunu teşhis etmek çocuklarda zor olabilmektedir. Bulguların bir kısmı görülemeyebilmekte ya da hafif seyirli olabilmektedir. Ayrıca bulgular diğer romatizmal hastalık bulguları ile de benzerlik gösterebilir. Laboratuvar testleri ve gerektiğinde tükrük bezi biyopsisi tanıyı destekelemek için kullanılır.

Sjögren sendromunun tedavisi için diğer bazı otoimmün hastalıklarda da kullanılan bağışıklık sistemini düzenleyici ve gerektiğinde baskılayıcı ilaçlar kullanılmaktadır.




© Copyright 2021 - 2024 | Doç. Dr. Ferhat Demir | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı | Çocuk Romatoloji Uzmanı