Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)


Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)


Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)

Sistemik lupus eritamatozus (SLE) başta deri, eklemler, kan, böbrekler ve merkezi sinir sistemi olmak üzere vücudun farklı doku ve organlarını etkileyebilen kronik otoimmün bir hastalıktır. Halk arasında kelebek hastalığı ismi ile de bilinmektedir.

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin yabancı maddelerin yanı sıra yanlışlıkla kişinin normal hücrelerini düşman olarak algılaması ve onlara saldırması ile ortaya çıkan hastalıklardır. Bağışıklık sisteminin kendi dokularımıza karşı geliştirdikleri bu yanıt, vücudun ürettiği otoantikor adı verilen bazı maddeler aracılığı ile gelişir.

Bu otoantikorlar, belirtilen doku ve organlarda iltihaba neden olan otoimmün bir reaksiyon ortaya çıkarır.  SLE’de olabileceği gibi, iltihap belirtileri uzun süre devam ederse dokularda hasar meydana gelebilir ve normal işlevleri bozulur.

Çevresel faktörlerle birlikte çok sayıda kalıtımsal risk faktörünün, bahsettiğimiz anormal bağışıklık yanıtından sorumlu olduğu düşünülmektedir. Ergenlikteki hormonal düzensizlikler ve stresin yanı sıra güneşe maruziyet, viral enfeksiyonlar ve bazı ilaçlar gibi çevresel faktörler tarafından SLE’nin tetiklenebildiği bilinmektedir.

SLE tanısı diğer hastalıklar dışlandıktan sonra, hastalık için destekleyici bulguların varlığı ile konulur. Bunlar ateş, halsizlik, kilo kaybı gibi bulgular birlikteliğinde  yüzde kelebek döküntü, diğer cilt bulguları, eklem, serözal zarlar, böbrekler, hematolojik sistem ve nörolojik sistem tutulum bulguları olarak sıralanabilir.

Tedavide amaç, vücutta oluşan bu zararlı bağışıklık sistemi yanıtını durdurmak ve bunları tetikleyen-ortaya çıkmasına neden olan faktörleri ortadan kaldırmaktır. Medikal tedavilerin yanısıra, beslenme, egzersiz, güneşten korunma ve diğer yaşam önerilerinin uygulanması, hastalığın sönümlenmesine ve tekrar alevlenme yaşanmaması adına faydalı olmaktadır.




© Copyright 2021 - 2024 | Doç. Dr. Ferhat Demir | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı | Çocuk Romatoloji Uzmanı