Raynaud hastalığı (Raynaud fenomeni); soğuk teması, stress, travma, ilaç kullanımı vb farklı etkenler zemininde, el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen, damarlardaki daralma sonrası ortaya çıkabilen ciltte solukluk, morarma ve kızarıklık gibi belirtileri tanımlamak için kullanılır.
Belirtiler yeniden ideal ortam koşullarına dönüldüğünde kaybolur. Bu durum en sık, bahsedilen bölgelerdeki kan damarlarının soğuk koşullar nedeniyle kasılarak vazospazma uğraması ve dokulara kan akışının bir süreliğine azalması veya durması nedeniyle gerçekleşir. Raynaud fenomeni, ortam sıcaklığıyla ters orantılı olarak gelişir ve uzun süre devam ettiğinde dokulara kan akışının kesilmesine bağlı olarak doku hasarına yol açabilir.
Raynaud fenomeni varlığında, öncelikle bu durumun primer mi yoksa sekonder raynaud fenomeni mi olduğu belirlenmelidir. Hastaların %10-20’sinde altta yatan lupus, skleroderma, sjögren sendromu gibi farklı romatizmal hastalıkların varlığı bu bulgunun ortaya çıkmasına neden olabilmekte ve bu durum sekonder raynaud fenomeni olarak adlandırılmaktadır.
Raynaud hastalığının tedavisinde sıcak uygulama, soğuk havada eldiven kullanma gibi soğuktan koruyucu tedbirler alınarak koruma sağlanabilir. İlaç tedavisi, korunma ile bulguları gerilemeyen ya da dirençli hastalık bulgusu olan kişilerde gerektiğinde kullanılır.