Düz Tabanlık


Düz Tabanlık


Düz Tabanlık

Düz tabanlık (pes planus), halk arasında taban düşüklüğü olarak da bilinip, ayak kavsinin koybolup-azalıp ayak tabanının düzleşmesini tanımlar.

İnsan ayak ve ayak bileğinde onlarca kemik ve bu kemikleri bir arada tutan ve destekleyen kaslar ve tendonlar bulunmaktadır.

Toplumda yaygın görülen ve genellikle ağrısız bir durum olan düztabanlık, çocukluk döneminde kemerler gelişmediğinde ortaya çıkabilir. Ayak tabanında kemer oluşumu yetersiz ya da yoktur. Bu durumda, vücut ağırlığını yere üç noktadan dağıtan ayağın bu mekanik özelliği bozulur ve buna bağlı bir takım yakınmalar gelişebilir.

Çocuklarda düztabanlık varlığında, ayakta dururken ve yürürken ayak bileğinin içe basması, topuğun dışa dönmesi görülebilir. Bu durum egzersiz ve uzun süre ayakta kalma-yürüme sonrasında şiddetli ayak bileği ve bacaklarda ağrıya sebep olabilir.

Düz tabanlık nedeni ile, ayak tabanına uygun destekleyiciler, ayak kasları ve tendonları için güçlendirici egzersizler ve lüzum halinde analjezik, antiinflamatuvar tedaviler kullanılabilmektedir.

Çocuklarda büyüme ile bu durum gerileyebilmekte olup, ağrısız kişilerde herhangi bir tedavi gerektirmemektedir.

Düz Tabanlık

Bize Ulaşın

Çocukluk Çağı Romatizmal Hastalıklarının Tanı/Tedavisi
& Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Takipleriniz için
İletişim Kanalları ile Tarafımıza Ulaşarak Randevu Oluşturabilirsiniz

© Copyright 2021 - 2024 | Doç. Dr. Ferhat Demir | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı | Çocuk Romatoloji Uzmanı