Ailevi Akdeniz Ateşi (Familial Mediterranean Fever; FMF); tekrarlayan yüksek ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem yakınmaları ile seyirli, kalıtsal bir romatizmal hastalıktır.
Hastaların büyük çoğunluğunda, MEFV geninde var olan bir genetik bozukluk, vücutta kendi kendine tetiklenen inflamasyon-yangı ataklarına sebep olur. Bu inflamasyon, tüm belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Ailevi Akdeniz ateşi sıklıkla çocukluk döneminde bulgu vermeye başlar ve hastaların büyük çoğunluğu çocukluk döneminde tanı alabilir. Hastalığın kesin tedavisi yoktur ve şikayetler hayat boyu sürebilir. Kolşisin tedavisi ile, FMF atakları çok büyük oranda kontrol altına alınır ve önlenebilir. Dirençli durumlarda, alternatif tedavi seçenekleri de bulunmaktadır. Hastalar, atakların çok az ve hafif şiddette olduğu ya da hiç olmadığı şekilde sağlıklı olarak hayatlarını sürdürebilir.
Hastalık, tedavisiz kişilerde uzun dönemde böbrek yetmezliği gelişmesine sebep olabilmektedir. Hastalığın erken teşhis edilerek etkin tedavisi bu açıdan hayati öneme sahiptir.